Letní skautský tábor

07.09.2022 11:04

Letní skautský tábor 2022

Po celoroční skautské činnosti na schůzkách (která letos naštěstí nebyla tak moc omezena) je letní tábor pro všechny děti vždy odměnou. Letos jsme si na táborové dobrodružství museli počkat opět až do druhé poloviny prázdnin. Našim luxusním hotelem se opět stalo tábořiště v Drahňovicích. Skauti se letos rozhodli na tábor vyrazit již o den dříve na kolech, ostatní přijeli až v neděli 7. srpna autobusem.

Tématem letošní táborové hry pro mladší byla Škola čar a kouzel. Inspirovali jsme se příběhem Harryho Pottera. Všichni táborníci byli rozděleni do 6 kolejí (Hrabozel, Pávomír, Solvír, Jelenzel, Vlkospár, Žábomor) a po celou dobu tábora soutěžili o školní pohár. V prvním týdnu děti navštěvovaly kouzelnické předměty. Učily se rozeznávat mudlovské a kouzelné bylinky, posílaly zásilky soví poštou, učily se kouzlit, ošetřovaly různé záhadné tvory, zdokonalily se v astronomii, předpovídaly budoucnost v jasnovidectví, vyrobily si vlastní košťata na létání a nakonec proti sobě soupeřily ve velkém famfrpálovém turnaji. Ve druhém týdnu prožily nejdůležitější dobrodružství z Bradavické školy, nalezly kámen mudrců, otevřely tajemnou komnatu, uvařily mnoholičný lektvar, odhalily vězně z Azkabanu, soupeřily o ohnivý pohár a nakonec našly všechny viteály. Každý táborník také samostatně získával Galeony, za které si na konci tábora mohl koupit drobné odměny.

Během dopoledne vždy probíhal družinový program, při kterém děti plnily odborky, stezky, hrály společné hry nebo se věnovaly dalším táborovým aktivitám, jako je příprava dřeva, táborové služby, stavba přístřešků. Skauti a skautky měli letos trochu volnější program, který byl uzpůsoben jejich zájmům. Věnovali se např. vyřezávání ze dřeva, rukodělkám, aktivitám na zamyšlení a diskuzi, uspořádali dřevorubecké závody spojené s běžkováním a střelbou z luku. Částečně také pomáhali s programem pro mladší.

Letos jsme konečně mohli bez omezení vyrazit i na výlety. Hned v prvním týdnu jsme navštívili nedaleký hrad Český Šternberk, kde jsme měli krásnou prohlídku. Skauti jeli na kolech do ParaZoo ve Vlašimi a také navštívili koupaliště v Divišově. Vydali jsme se i na dva kratší výlety do okolí tábořiště, během kterých všichni plnili rozličné úkoly. Skauti ve druhém týdnu vyrazili i na puťák s přespáním mimo tábor.

Loňský seskok parašutistů na louce vedle tábořiště měl velký úspěch, proto jsme ho domluvili i letos. S vojáky jsme si nemohli tak dlouze povídat a zkoušet váhu batohů s padákem, protože nastaly trochu komplikace a přiletěli opravdu jen na krátkou chvilku. Ve druhém týdnu jsme dětem připravili další překvapení. Objednali jsme tzv. Astrobus. Přijeli k nám zástupci Planetária a hvězdárny v Praze, kteří nám udělali přednášku o hvězdách, přivezli dalekohledy a moc krásně nám komentovali pozorování oblohy. Škoda, že děti byly večer již dost unavené a nechtěly koukat tak dlouho do noci.

U letošního slibového ohně složilo svůj slib hned několik dětí (2 vlčata, 4 světlušky, 3 skautky a 1 skaut). Celou dobu nám přálo hezké počasí, svítilo hodně sluníčka, a proto děti dost času trávily v potoce stavěním hráze a hraním vodních her. Jen rána byla docela chladná. Poslední táborový den se počasí zkazilo, a my jsme proto museli balit v dešti. Bohužel drobný déšť vydržel až do soboty, kdy jsme pomáhali majitelům tábořiště bourat stany. Byla to výzva, ale zdárně jsme ji zdolali.

Za kostelecké skauty      Léňa