Vánoce u skautů

29.12.2021 09:26

V sobotu 4.12. se družina Koťat ráno sešla v naší skautské klubovně. Nejdříve zadělaly těsto na perníčky. Přes noc napadl první sníh, musely jsme jít i ven, protože sněhuláka koulovačka nesmí chybět. Když nám začala být zima, zalezly jsme zpátky do klubovny, kde jsme si pustily vánoční koledy a začaly jsme válet těsto a vykrajovat perníčky. Pomalu se blížil čas oběda a tak jsme vedoucím pomohly s jeho přípravou. Najedly jsme se a umyly po sobě nádobí. Zahrály jsme si hru s tematikou Vánočních zvyků v různých zemích a zhlédly pohádku. Pak jsme se šly znovu koulovat ven a dostavit sněhuláka, Vánoční akci jsme si moc užili a byl to skvěle strávený den. Na podlesní schůzce v prosinci jsme si ještě předaly vyrobené dárečky, které nás moc potěšily.

3. adventní víkend strávily skautky na víkendovce v Kutné hoře. Odjely jsme v pátek vlakem z Kostelce, přes Čelákovice do Kolína a pak do Kutné Hory. Cesta byla dlouhá, ale uběhlo to jako voda.  Po cestě jsme se spojily ještě s druhou částí naší výpravy, která vyrážela z Prahy. Klubovna byla krásná, bylo to tam moc příjemné a rychle jsme se zabydlely. Jelikož nás bylo jen osm, tak jsme se vešly do hlavní klubovny, která je spojena s kuchyní. Nemusely jsme proto roztápět tolik kamen. Večer jsme si daly svačinu z domova a po pořádném popovídání jsme šly spát. Ráno jsme si trochu přispaly. K snídani jsme si daly výborný perník od Klárs, chleba a cukroví. Následně nás čekala výprava na nákup surovin na "štědrovečerní" večeři. K obědu jsme si objednaly čtyři výborné pizzy, protože jsme měly plné ruce práce s přípravou bramborového salátu. Kolem druhé hodiny odpoledne jsme se šly projít k chrámu sv. Barbory. Po cestě na zpět jsme si daly horkou čokoládu a čekaly na Šimona, který nás ochotně provedl po centru města a ukázal nám mnoho krásných vyhlídek na nasvícené památky. Po celém odpoledni venku jsme se vrátily vymrzlí do klubovny, rychle osmažili řízky a těšily se na rozbalování dárečků. Každý rok zvolíme dvě písmena, na které kupujeme levné, ale nápadité dárky. Letos to bylo B a Z, takže jsme pod stromečkem našly např. brokolici, bloček, Brumíka, balonky, bonbony, zelí, zrcátko, zubní kartáček, zázvor…. Večer jsme ještě zahrály na kytaru a šly spát. V neděli ráno jsme vstávaly dříve, abychom se stihly nasnídat, zabalit si věci a uklidit klubovnu do původního stavu. Po desáté hodině jsme klubovnu předaly a vydaly se na vlak domů. Domů jsme dojely krásně vánočně naladěné a plny zážitků z nově poznaného místa.

             Na poslední adventní víkend jsme pro občany našeho města připravili výstavu betlémů. Jsme moc rádi, že i letos přibylo několik postaviček do unikátního Kosteleckého betléma. Mockrát děkujeme za zapůjčení betlémů z osobních sbírek panu Legátovi, panu Houdkovi a paní Kabátníkové, díky kterým jsme dali dohromady letos celkem 50 betlémů. Na Štědrý den jsme již tradičně rozdávali i Betlémské světýlko. Těšíme se na setkání s občany města na našich akcích i v nadcházejícím roce.

 

Napsaly Ála, Silya, Míša, Kačka, Léňa